2011. október 15., szombat

Az etapok felosztása

Attól függően, mennyit bírunk – mennyire szeretnénk elnyújtani az utat – többféle megoldás lehetséges. Valamelyest pénztárcafüggő is, mert nem mindenütt van albergue, és ahol nincs, ott a szállás 15-20 euró/fő hotelekben, youth hostelekben.

A Camino Portugues hagyományosan Portóból indul. Itt rögtön eldönthetjük, hogy a három szakasz közül melyiket választjuk: a part mentit, a középsőt vagy a belső utat a „hegyeken át” (ezek később Redondelában futnak össze). A két szélső út kevésbé járt, és nem tudom, milyenek – láttam egy angol nyelvű prospektust a Coastal Route-ról, de nem győzött meg. Nagyon szép, és akadnak jelek ott is, a legbiztosabb, jártabb út mégis a hagyományos középső – ez a blog ezt ismerteti.

Portó – Vilar do Pinheiro 18 km
Nincs albergue egyik helyen sem, ezt úgy védik ki, hogy Pinheiro állomásig tömegközlekedéssel mennek a zarándokok, és aztán onnan gyalogolnak Ratesbe, vagy aznap Portóból megtesznek majd 40 km-t az első hivatalos alberguéig, Ratesig.
Vilar do Pinheiro – Rates 21 km
Rates – Barcelos (utóbbiban nincs albergue, szállás az önkéntes tűzoltóknál egy kvázi alberguében 5 euróért) 15 km, vagy Rates – Tamel kb. 26 km
Barcelos – Ponte de Lima 33,5 km
E táv felosztható:
- Barcelos – Tamel kb. 11 km
- Barcelos – Lugar de Corgo (Casa Fernanda) 22 km
- Lugar de Corgo (Casa Fernanda) – Ponte de Lima 11 km
Ponte de Lima – Rubiaes 20,5 km
Rubiaes – Valenca (Portugália) vagy Tui (Spanyolország) 20 km – itt van a határ; csak egy folyó választja el a két várost, mindkét helyen van albergue. Innentől Galicia tartomány állami kézben üzemelteti a szépen felújított alberguéket standard 5 euró/fő áron.
A Portugál út spanyol szakasza
Valenca (Portugália) vagy Tui (Spanyolország) – Redondela 30 km
E táv ugyancsak felosztható, mert van albergue
- Porinhóban 15 km után, és
- Mosban (Cabaleiros) 22 km után.
Porinho – Redondela 15 km
Redondela – Pontevedra 20,5 km
Pontevedra – Briallos 18 km, vagy Pontevedra – Caldas de Reis 21,1 km
Caldas de Reis – Padrón 17 km (Briallosból +3 km)
Padrón – Teo kb. 11-12 km, vagy
Padrón – Santiago 23, 9 km (Teo – Santiago kb. 11-12 km)

A hivatalos szállások adatai (2011) Portó-Santiago között
Még ha mindenütt megállunk (nem számítva az egymástól mindössze 3 km-re lévő szállásokat), belátható, hogy 10-13 nap alatt teljesíthető a táv.
Ezeken kívül is akadhatnak egyébként szállások, ahol zarándokokat fogadnak, pl. egy monostor valahol Pontevedra és Padrón között, de ehhez le kell térni az útról, elvileg jól jelzett piros nyilakat követve (felfedezésként egyébként – holland és német zarándoktársak elmondása alapján – nagyon megéri).7 megjegyzés:

 1. A Portugál út Lisszabonból indul, portói rész csak az út második szakasza. Szállások ritkán vannak, így a napi távok átlagban jóval hosszabbak mint a francia útnál, igaz nincsenek akkor szintkülönbségek. Portóig gyakorlatilag egyedül megy az ember, utána akadhat már zarándoktárs, de igazából csak a spanyol határ után jellemző, hogy lát az ember maga körül másokat is az úton. Az egész út hossza, a városban megtett km-et és levezető városnéző sétákat beleszámítva, gps-el lemérve Santiago de Composteláig720km, Muxiáig pedig 862km. Aki rászánja magát, jobban teszi, ha a két hét helyett, főleg Muxiáig, inkább bő 4 hetet szán az útjára.
  Mindezt azért írtam, hogy a Portugál út valós számai is megtalálhatók legyenek az oldalon.
  Bom Camino!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tibor,
   minden Camino onnan indul, ahonnan az ember elkezdi. :)) A Portugál utat valóban lehet Lisszabonból kezdeni, minthogy sokan a Francia útra is Franciaország közepéről indulnak, sőt, a Francia útnak is vannak "alternatív" útszakaszai.
   Annak idején, amikor megrendeltük az angol nyelvű útleírást, a kiadványban a Portótól induló útszakasz volt csak benne, igaz, hogy abban az évben hosszabb útra nem is tudtunk volna menni. Persze más megérkezni hétszáz, nyolcszáz km megtétele után, mint kétszáz, háromszáz km után.
   Még annyit, hogy 2011-ben már Portótól kezdve elég sok zarándokkal találkoztunk, a szállások rendszeresen megteltek. Ez valószínűleg havonként, időszakonként változik, mi augusztusban voltunk.

   Törlés
 2. Kedves Jud,
  valóban, a Camino onnan indul, ahonnan az ember elkezdi, nincs kőbe vésve és nem is kell feltétlenül megegyeznie a "klasszikus" útvonalakkal :))
  Viszont ha egy konkrét út kerül szóba, mint pld a Francia, Portugál, Ezüst, Primitivo stb, akkor arról kell írni, milyen szakaszok, szállások, az egyes szakaszokon belül milyen alternatív útvonalak stb. vannak, és majd a kedves érdeklődő eldönti, hogy adott lehetőségei mellett milyen útvonalat tervez magának megvalósítani.
  Én 2013 május-júniusában voltam. Portóig elég sokszor előfordul, hogy teljesen hiányoznak a jelzések, még a könyv is azt ajánlja, hogy ebben az esetben figyeljük a nap állását és próbáljunk az alapján tájékozódni. Voltak szakaszok, ahol a jelölések és az általam fellelt könyvek mind más adtak meg, hogy merre is kéne haladnom. Előfordult, hogy semmi nem volt és akkor figyelhettem a napot...volt segített is :). A kiépítetlenség miatt többször igen veszélyes, több sávos utakon kell haladni, igaz az össztávhoz képest nem sokat, átmenni. Hiába kért az ember helyiektől tanácsot, bár igen segítőkészek voltak minden esetben. Portugálul nem beszélek, más nyelven pedig (német, angol) 1-2 alkalommal tudtam kommunikálni, de ez nem jellemző. Talán spanyolul...
  A lényeg, hogy aki megteheti, menjen el és csinálja végig valamelyik "klasszikus" vagy saját maga által választott bármilyen "camino" útvonalat, mert egy életre szóló élményt és testi lelki felfrissülést ad!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tibor, azért szól ez a blog kizárólag a Portó-Santiago útvonalról, mert mi ezt a szakaszt jártuk be, azon egyszerű oknál fogva, hogy ennyire volt időnk abban az évben. Ez nem hivatalos útleírás, ráadásul három éve keletkezett, azóta már lehetnek más szállások, bezárhattak régiek stb. Szóval nem értem, miért "kellene" a Lisszabon-Portó útvonalról is szólnia...
   Egyébként ha a Portugál útra rákeresel, külföldi és magyar honlapokra, a legtöbb a Portó-Santiago útvonalat fogja kidobni, valószínűleg nem véletlen, hogy a Portó-Lisszabon közti szakasz kevésbé járt, viszont bizonyára semmi akadálya nincs annak, hogy te magad is közzétedd a tapasztalataid az útról, hátha más magyar zarándokok is úgy döntenek, inkább Lisszabonból kezdik Portó helyett.

   Törlés
 3. Kedves Jud,
  rákerestem a Portugál útra és mint le is írtam, rátaláltam, mit is takar ez az elnevezés.
  Természetesen egy blogban, főleg a sajátjában arról ír az ember, amiről akar. Azért vettem a bátorságot a hozzászóláshoz, kiegészítéshez, mert a blog címe "Camino Portugués", illetve az szerepel benne: "...„kerekítve” mintegy 240 km-es táv...".
  Egyrészt a cím nem fedi a témát, csak egy részletét, félrevezetheti az érdeklődőt, ha esetleg aziránt az út iránt érdeklődne, amit a Portugál út elnevezés takar. Másrészt nem értem, hogy ha megemlített Északi út az ún. Primitivóval és a Fisterrai úttal a valószínűsíthetően helyes távval, időtartammal szerepel és nincs "probléma" abból, hogy "klasszikusan" honnan indulnak, mit is takar az adott elnevezés, akkor ez a Portugál út révén miért merül fel. Ha a Francia út címet adnám a blogomnak, az etapok felsorolását biztosan nem Astorgától kezdeném, vagy ha igen, megemlíteném, hogy én onnan tettem meg, de valójában ez az elnevezés többet takar ennél, de nekem csak erre volt időm, energiám stb., hogy teljesítsem, ami persze nem von le annak semmit az értékéből.
  A hozzászólásaimat éppen az vezette, hogy segítsem azokat, akik ezen út iránt érdeklődnek. Akadálya természetesen nincs saját blog írásának, mint ahogy annak sem, hogy némi plusz információval segítsük azokat, akik erről az oldalról szeretnének minél több információhoz jutni.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon borzasztó a betűméret és a betűszín választás. Olvashatatlan.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Névtelen, lehet, hogy a böngésző beállításainál érdemes lenne a "nagyítás" (+) funkcióra kattintanod.

   Törlés